Pensionarii români, fără pensii speciale: singura lege care include o categorie de români pe lista neagră

de: Alexandru Puiu
13 10. 2020

Pentru prima oară de când se încearcă eliminarea pensiilor speciale, a fost definită o categorie de oameni care vor rămâne fără pensia de serviciu, de pe o zi pe alta.

În ultimii ani, s-au făcut mai multe eforturi în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale, stabilite fără vreo legătură cu banii contribuiți la stat pe parcursul activității în piața muncii. Din păcate, majoritatea acestor eforturi a eșuat, pentru că legile cu pricina au ajuns în fața Curții Constituționale, autoritate formată din oameni care aveau de pierdut în mod direct din adoptarea ei.

În mod surprinzător însă, cel puțin o categorie de pensionari din România a rămas, în sfârșit, fără pensii speciale. Este vorba de cei care au făcut parte din aparatul represiv pe vremea regimului comunist, cei care au săvârșit infracțiuni contra imunității și au fost condamnați printr-o sentință definitivă pentru faptele.

Deși sună ca un gest nobil, probabil că te-ai fi așteptat ca această lege să existe demult. În plus, nu este foarte clar numărul exact al celor afectați de prevederea detaliată mai sus. Dacă vorbim de 5 sau 10 oameni la nivel întregii țări, nu știu dacă mai contează foarte mult proiectul inițiat de deputații din comisiile pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională. Inițiativa a fost confirmat și de către deputații din comisiile pentru Muncă. Cu toții au adoptat un raport comun referitor la proiectul de lege care are ca obiect de reglementare completarea art.71 din Legea nr.223/2015.

Amendamentul la lege poate fi văzut în forma sa integrală mai jos. „(1) Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. (2) În cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele judecătoreşti au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul condamnat informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei. Vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul persoanelor prevăzute la alin.(1), constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”.

Raportul a fost votat cu unanimitate de voturi pe parcursul zilei de luni, în ședință online de către deputații din Comisia pentru muncă. Acest vot vine în completarea votului de pe 7 octombrie din Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților. Adoptat de senat în 21.10.2019, în urmă cu un an, proiectul se află în această săptămână pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.